top of page

Uskonnon Ylioppilaskirjoitukset

 

 

Tehtävät- rakenne ja tyypit

 

Uskonnon ylioppilaskirjoituksissa on yhdeksän tehtävää. Tehtävistä valitaan viisi vastattavaksi.

 

Tehtäviä on periaatteessa muutama per kurssi, mutta käytännössä osa tehtävistä ylittää kurssirajat ja jopa oppiainerajat, niin että niitä ei voi täysin selkeästi sijoittaa tiettyyn kurssiin kuuluvaksi. Kysymysten laadinnassa ei ole tiettyä kaavaa, olkoonkin että tietyntyyppiset kysymykset toistuvat selvästi parin kierroksen välein. Tutustu aiempiin ylioppilaskirjoituskysymyksiin etukäteen!

 

Kysymykset voivat olla lyhyitä otsikkotehtäviä tai niihin voi liittyä aineisto. Aineisto voi olla kuva, video, musiikkikappale, taulukko, kaavio tai teksti. Joskus pelkällä aineiston huolellisella selittämisellä voi saada pisteitä, mutta kiitettäviin pisteisiin täytyy osoittaa tietävänsä aiheesta enemmän kuin mitä aineistosta nousee esille. Joka tapauksessa aineistoon pitää selvästi viitata. Jos kuitenkin tehtävänannossa sanotaan, että "voit käyttää aineistoa (kuvaa, tekstiä tms.)", se tarkoittaa, että aineistoa ei ole pakko käyttää.

Kokeessa voi olla myös pikkutehtävä eli esimerkiksi useita termejä tai kuvia, jotka pitää selittää. Silloin kustakin kohdasta tulee pisteitä erikseen. Hyvä nyrkkisääntö pikkutehtävien selityksiin on: anna määritelmä ja käytännön esimerkkejä. Vastauksen pituus on lyhyt, se saatetaan rajata myös tehtävänannossa. Noudata ohjeistusta.

 

Lue tehtävänanto huolellisesti! Vastaamisessa tarvitaan kykyä ajatella itsenäisesti ja soveltaa opittuja asioita uudenlaiseen kysymyksenasetteluun. Tehtävissä pyritään siihen, että niissä esiintyy jokin ajankohtaisiin asioihin liittyvä aihe. Huomaa kuitenkin, että tehtävät laaditaan noin puoli vuotta etukäteen eli viime kuukausien tapahtumista kirjoituksista ei voi olla kysymyksiä.

 

 

Vastaustekniikka ja pisteytys

Vastauksia ei arvioida pituuden, vaan sisällön perusteella. Kiitettäviin pisteisiin vastauksen tulee olla pitkähkö, koska asiapitoisessa vastauksessa sisältöä riittää kerrottavaksi. 

Lue tehtävät huolellisesti ja mieti rauhassa, mihin tehtäviin vastaat. Valitse viisi tehtävää. 

Suunnittele aina vastauksesi ennen kuin alat kirjoittaa. Mieti, mitä kirjoitat ja missä järjestyksessä. 

Arviointi on yo-kirjoituksissa tiukkaa. Pistemäärät ovat aina täysiä pisteitä eli osapisteitä ei anneta. Vastaukset lukee ensin oman koulun opettaja, joka antaa alustavat pisteet (eivät sido sensoria!), ja sitten lautakunnan nimeämä sensori, joka antaa lopulliset pisteet. 

Kiinnitä huomiota sekä vastaamisen tekniikkaan että sisältöön. Muista, että sensori ei tunne sinua, vaan näkee vain tekstisi - älä siis ”panttaa” osaamistasi, vaan kirjoita niin perusteelliset vastaukset kuin osaat. Jokainen vastaus arvioidaan erikseen.

Ylioppilastutkintolautakunnan ohjeissa kerrotaan arvioinnista:

Kypsyyttä osoittavan vastauksen tunnusmerkit:

-kokonaisuus on jäsennelty ja asiasisällöltään johdonmukainen

-tehtävän kannalta olennaisia tietoja on riittävästi; vastauksen pituus ja detaljitietojen määrä eivät sinänsä ole ansioita

-syitä ja seurauksia tarkastellaan asianmukaisesti eri näkökulmista

-esitetyt väitteet perustellaan selkeästi

-asioiden käsittely ilmentää tietojen ja taitojen itsenäistä hallintaa ja kykyä niiden soveltamiseen

-tehtäviin liittyviä aineistoja käytetään tarkoituksenmukaisesti

-esitetyt tiedot asetetaan laajempiin asiayhteyksiin

Erityisesti pohdiskelua edellyttävissä tehtävissä erotetaan tosiasiat, perustellut kannanotot ja mielipiteet.​

VALMISTAUTUMINEN YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN…​

Laadi itsellesi lukujärjestys, jossa näkyvät kaikki kirjoitettavat aineesi ja kuinka paljon millekin aineelle on varattava lukuaikaa. Mieti, kuinka paljon aikaa sinulta vie esimerkiksi 50 sivun opiskeleminen ja katso, kuinka paljon aikaa on käytettävissä ennen kirjoituksia.-Kirjoita ylös mitä aiot opiskella ja milloin.

Pyri hahmottamaan yleiskuva opiskelemastasi aiheesta : Lue sisällysluetteloita, silmäile otsikoita ja kuvia. 

Lue pääkappaleet ja testaa sitten osaamistasi netistä löytyvillä kertauskorteilla .

Kertaa: Lue oppikirjaa ja/tai muita materiaaleja. Laadi omia muistiinpanoja, käsitekarttoja, sanalistoja. Joskus kertaamisen apuna toimivat myös tiivistelmät videomuodossa. Näistä yksinkertaisimpina esimerkkeinä esim.

Luonnonuskonnot 2. Luonnonuskonnot - YouTube

Hindulaisuus

Buddhalaisuus

Shinto

Juutalaisuus

Kristinusko

Islam

Pohdi: Mitä aiheista on käsitelty viime vuosina uutisvirroissa, somekeskusteluissa tai muissa ajan ilmiöissä. Miksi aiheet ovat olleet otsikoissa? Keskustele aiheista muiden kanssa, seuraa keskusteluketjuja internetistä artikkeleiden tms. tiimoilta.

Tutustu kokeeseen: Lue vanhoja yo-kokeita, kiinnitä huomiota erilaisiin kysymystyyppeihin, harjoittele ratkaisemalla vanhoja yo-tehtäviä

Tähän toimii oivallisena apuna abitreenit

SUORIUTUMINEN KOETILANTEESSA

- lue kysymykset HUOLELLA

- valitse mihin vastaat (5)

- jäsentele JOKAISEEN jotain vastausrunkoa- merkkaa jo etukäteen tämä paperi suttupaperiksi! Jos käytät apuohjelmaa, muista tallentaa!

- ala vastata helpoimpaan, kirjoita vuolaasti!

- katso kelloa, napsi eväitä, käy vessassa

- klo 13 tarkista miten paljon vastaamatta, mihin vielä riitettävä aikaa

- suorita loppuun asti!

bottom of page